Nový

Bubo bubo - výr

Bubo bubo - výr


SKUTOČNÁ SOVA

Strany 1 - 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Aves

objednať

:

Strigiformes

Rodina

:

Strigidae

Podčeľaď

:

Striginae

Milý

:

Bubo

Druhy

:

Bubo bubo

Poddruh

:

Bubo bubo borissowi

Poddruh

:

Bubo bubo bubo

Poddruh

:

Bubo bubo hemachalanus

Poddruh

:

Bubo bubo hispanus

Poddruh

:

Bubo bubo interpositus

Poddruh

:

Bubo bubo jakutensis

Poddruh

:

Bubo bubo kiautschensis

Poddruh

:

Bubo bubo nikolskii

Poddruh

:

Bubo bubo omissus

Poddruh

:

Bubo bubo ruthenus

Poddruh

:

Bubo bubo sibiricus

Poddruh

:

Bubo bubo tarimensis

Poddruh

:

Bubo bubo tibetanus

Poddruh

:

Bubo bubo turcomanus

Poddruh

:

Bubo bubo ussuriensis

Poddruh

:

Bubo bubo yenisseensis

Spoločný názov

: orol sova

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška : 58 - 70 cm
  • Rozpätie krídel: 1,5 - 2,0 mVáha: 1,6 - 4,2 kg
  • Dĺžka života: 20 rokov vo voľnej prírode, dokonca 60 rokov v zajatí
  • Sexuálna zrelosť: 13 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Výr skalný, vedecký názov Bubo bubo patriaci do čeľade Strigidae, je vták, ktorý je súčasťou veľkej skupiny NOCNÝCH RÝCHLOSTÍ. Má veľmi širokú škálu: nachádza sa v severnej Afrike, v celej Európe, na Strednom východe, v strednej Ázii vrátane Indie.

V Taliansku sa vyskytuje v celých Apeninských Alpách a neprítomný na Sardínii a vyhynutý na Sicílii.

Je to dravý vták, ktorý žije v divokých oblastiach, ďaleko od ľudských sídiel, ako sú ihličnaté lesy, mierne lesy, horúce púšte, pohoria. Uprednostňuje skalnaté pôdy, často medzi kopcami alebo horami, kde sa usadzuje a hniezdi na skalných stenách. Je však možné ich nájsť aj na otvorenom priestranstve s niekoľkými stromami.

Sova nehniezdi v mestských centrách, aj keď niektoré exempláre boli vidieť v obci Trento.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Výr je najväčšia sova na svete, ktorá je všade známa pre svoje veľké oranžové oči a pyšný, tuhý vzhľad.

Telo je pokryté na dotyk mäkkým perím sfarbeným hnedastým sfarbením a tmavým pruhom a letkami (sú to peria používané na let) vybavené akýmsi hrebeňom, sériou mäkkých strapcov, ktoré rušia hluk spôsobený trením vzduchu počas letu a to znamená, že let je tichý, a preto môžu v najväčšom tichu zostúpiť na korisť.

Pozorovalo sa, že v severných oblastiach majú sovy svetlejšiu farbu a tmavnú pri postupe smerom k tichomorskému pobrežiu, rovnako ako veľkosť tela má tendenciu klesať zo severu na juh a z východu na západ.

Výr má v porovnaní s telom mimoriadne veľkú hlavu aj vďaka početnému periu, ktoré ju zakrýva a dodáva jej takmer guľatý tvar. sova rohatáje to skutočnosť, že má dva chumáče vyvýšeného peria, ktoré vyzerajú ako rohy. Hlava je tiež opatrená háčikovým a robustným zobákom, s veľkými a oranžovými očami.

Majú zvláštny sluchový aparát vhodný na lov, v skutočnosti, hoci nemajú vonkajšie ušnice, majú ušné dutiny usporiadané asymetrickým a veľmi veľkým spôsobom, ktorý zaisťuje, že zvuky sú prijímané v trochu odlišných časoch v porovnaní s každým z nich iné a to uľahčuje vyhodnotenie pohybov koristi na zemi aj v tmavých podmienkach, čím sa uprednostňuje lokalizácia koristi a teda aj jej odchyt.

Zrak je tiež veľmi ostrý v noci, aj keď je menší ako zrak mačky. Majú 110 ° zorné pole s binokulárnym videním a tento handicap napravia otočením hlavy až o 270 °. S ohľadom na túto skutočnosť je vysvetlené, ako nikdy nie je možné vidieť, že nikdy nie sú sovy otočené hlavou opakovane doprava a doľava (headbobbing), hore a dole (tkanie hlavy).

Nohy a prsty na nohách sú celé operené a prsty sú opatrené veľmi silnými zakrivenými pazúrmi, ktorými korisť preráža zo strany na stranu. Prsty na nohách sú umiestnené dva vpredu a dva vzadu (u denných dravcov, napríklad u orla, jeden má jeden prst vpredu a tri za sebou) a jeden zo zadných prstov je možné v prípade potreby otočiť dopredu (pre lepšie uchopenie) korisť napríklad).

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Výr je známy svojimi výkrikmi, v skutočnosti aj napriek tomu, že sa navzájom nevidia, pretože sú starostlivo ukryté medzi konármi vysokých stromov, je počuť ich potentigridu, ktorá signalizuje ostatným vtákom, že vstúpili na okupované územie alebo komunikujú so ženami. Výkriky sú také silné, že sa šíria až 5 km od miesta vydania.

Typ vydávaného zvuku sa líši v závislosti od nálady a teda od toho, čo chce sova prejaviť, a líši sa od jednotlivca k jednotlivcovi.

Pieseň sovy je opakovaná oohu-oohu-oohu (pozri video nižšie), silnejšia u žien ako u mužov.

Keď sa cítia ohrození, môžu vydávať rôzne zvuky, dokonca aj takmer štekanie alebo vrčanie.

Strany 1 - 2


Video: Výr velký bubo bubo